11 Martie

0 comentarii

Adaugat de Alex Huditan in categoria De la Participanti

Dezvoltarea pe scurtătură

În povești mă fascinează drumul eroului de la provocare până la succes, până la împlinirea misiunii sale. În viața reală mă inspiră oamenii care își asumă un drum personal, trec peste provocările inerente drumului și ajung la succes. Ce mi se pare foarte interesant e că există multe componente comune ale poveștilor de succes, atât în basmele fantastice, cât și în viața reală.

Cea mai importantă componentă mi se pare călătoria. Călătoria creează eroul în povești și omul de succes sau eroul din viața reală. Călătoria are provocări și eșecuri, indiferent că ele sunt sub formă de zmei, gheonoaie, probleme de sănătate sau faliment :) Și mai ales călătoria are învățare, creștere, progres, conturare a eroului. Aproape toate poveștile de viață implică ani de învățare, de șlefuire, de rafinare a eroului. Dacă e vorba de performanță profesională 10.000 de ore până la măiestrie spune Malcolm Gladwell în Excepționalii. Dacă e vorba de dezvoltare personală atunci toată viața e o călătorie de dezvoltare.

Iubesc învățarea și cred în ea. Mă îngrijorează însă entuziasmul exacerbat de dezvoltare în 4 pași, 2 metode și 7 tehnici prin care să-ți schimbi viața radical în 3 ore sau 200 de pagini. Și mai ales dezamăgirea celor care aplică pentru câteva zile cei 4 pași, 2 metode sau 7 tehnici, sunt dezamăgiți că nu văd rezultate și caută următorii 4 pași…

Nu cred în scurtături în dezvoltarea în orice domeniu, cu atât mai mult în dezvoltare personală. Scurtăturile sunt ca atunci când crezi că dacă ai 9 femei însărcinate un copil se poate naște într-o lună. Unele lucruri au nevoie de dezvoltare naturală, de parcurs etapele. Sămânța trebuie să devină mlădiță, arbust, copac și la un moment dat va face fructe absolut natural, pentru că stă în firea sămânței să devină copac care face fructe. Vorba unei prietene bune: nu poți arde etapele.


Poți să înveți mai mult, să practici mai intens și să progresezi mai repede. Poți să înveți de la oameni care au trecut prin ce treci tu și au găsit soluții care pot funcționa și la tine. Poți să ai o atitudine care îți susține și îți catalizează succesul. Poți să practici alături de cei mai buni din domeniul în care vrei să te dezvolți și să crești mai repede.

Pe lângă toate acestea cred că e nevoie să adăugăm o doză de încredere și de răbdare. Dacă ai încredere în ceea ce construiești și ai răbdare să construiești mai mult timp, la un moment dat rezultatele vor apărea în mod firesc.

În poveștile fantastice ni se pare normal că eroul nu găsește comoara sau învinge balaurul în capitolul 2. La fel în poveștile de succes din viața reală ni se pare normal că oamenii respectivi au învățat, au practicat, au acționat și au eșuat mai mulți ani înainte să aibă succes. În poveștile noastre personale, indiferent la ce capitol suntem, dacă avem încredere și răbdare să ajungem la capitolul cu găsit comoara sau învins balaurul și continuăm să învățăm și să acționăm, vom ajunge la comoară sau vom învinge balaurul.

S-ar putea să mai fie câteva capitole până atunci. Și mai ales o călătorie de dezvoltare care creează în fiecare clipă eroul din fiecare din noi. Și în momentul în care dezvoltarea ta va produce firesc fructe, iar oamenii vor spune că “ai avut noroc” sau “succes peste noapte”, poți să zâmbești împăcat în sinea ta și să-ți mulțumești că ai avut încredere și răbdare să parcurgi călătoria până la capitolul la care ai învins balaurul sau ai găsit comoara.

Diana Catană, 33 de ani, arhitect de învățare, visătoare pragmatică, cititoare de cursă lungă și antreprenor începător.

Cred că învățarea ar trebui să fie o călătorie pentru toată viața, că scopul învățării este acțiunea și că devenim ceea ce facem.

Îmi plac poveștile fantastice și mai ales drumul eroului de la provocare până la sărbătorirea victoriei :)

Diana Catană, 33 de ani, arhitect de învățare, visătoare pragmatică, cititoare de cursă lungă și antreprenor începător.

Cred că învățarea ar trebui să fie o călătorie pentru toată viața, că scopul învățării este acțiunea și că devenim ceea ce facem.

Îmi plac poveștile fantastice și mai ales drumul eroului de la provocare până la sărbătorirea victoriei :)


Leave a Reply